Miracolele sunt gânduri. Gândurile pot reprezenta nivelul inferior sau trupesc al experienței, sau nivelul superior sau spiritual al acesteia. Unul face fizicul; celălalt creează spiritualul.

Miracolele se produc firesc, ca expresii ale iubirii. Adevăratul miracol e iubirea care le inspiră. În acest sens, tot ce vine din iubire este un miracol.

Miracolele sunt dreptul fiecăruia, dar mai întâi e necesară o purificare.

Miracolele sunt un mod de a te elibera de sub robia fricii. Revelația induce o stare în care frica a fost deja desființată. Așadar miracolele sunt un mijloc, iar revelația este un scop.1

 

Cum a apărut

Cursul de miracole a apărut prin decizia spontană a doi oameni să se unească în vederea unui scop comun. Cei doi se numeau Helen Schucman și William ("Bill") Thetford, și erau profesori de psihologie medicală la Colegiul Medicilor și Chirurgilor din cadrul Universității Columbia din New York....Erau oricum , numai religioși nu erau. Relația dintre ei era dificilă și adesea încordată, fiecare fiind interesat de dobândirea propriului renume și de menținerea propriului statut personal și profesional. În general investiseră mult în valorile lumii. Viețile lor nu concordau deloc cu ce susține Cursul. Iată cum se descrie Helen, cea care a receptat întregul material:

Psihologă, pedagogă, conservatoare ca teorie și atee ca și crez, lucram într-un mediu universitar prestigios și pretențios. Și apoi s-a întâmplat ceva ce-a declanșat un lanț de întâmplări la care nu m-aș fi așteptat niciodată. Șeful de catedră m-a anunțat pe neașteptate că se săturase de sentimentele de mânie și agresivitate pe care le reflecta conduita noastră, conchizând că "trebuie să existe o altă cale". Ca la un semn, m-am învoit să îl ajut să o găsească.
După câte se pare, Cursul e această altă cale.

Părea să fie o misiune specială pe care undeva, cumva, mă învoisem s-o împlinesc. Reprezenta o inițiativă de reală colaborare între mine și Bill, și o bună parte din semnificația ei, sunt sigură, stă tocmai în acest lucru. Scriam ce spunea "Vocea" și îi citeam a doua zi lui Bill, iar el bătea la mașină ce îi dictam. Presupun că avea și el misiunea lui specială. Fără încurajarea și sprijinul lui, nu aș fi putut să îmi împlinesc misiunea. Întregul proces a durat în jur de șapte ani. Mai întâi a venit Textul, apoi Culegerea de exerciții pentru studenți și în final Manualul pentru profesori."1

vezi "Curs de miracole" pe emilena.ro

 

 

 

Ce este

Deși creștin ca limbaj, Cursul este gândit ca un instrument didactic care tratează teme spirituale universale și are ca obiectiv să inverseze modul de gândire și de percepție al studentului asupra lumii.

Se pornește de la ideea că lumea pe care o vedem nu face decât să oglindească propriul nostru cadru de referință interior: ideile, dorințele, sentimentele și credințele dominante din mințile noastre, care de multe ori nu au nicio legătură cu adevărul de dincolo de percepțiile proprii.

Cursul este menit să ne ducă de la percepția "falsă" la percepția "adevărată" pentru ca în cele din urmă să faciliteze abandonarea oricărui tip de percepție, în favoarea cunoașterii. Acest pas - pasul final- îl face Dumnezeu Însuși atunci când suntem cu adevărat pregătiți. 

Percepția este o funcție a corpului fizic și a acelui eu/ego/personalitate asociat acestuia. Percepția "vede" și "aude" prin intermediul trupului, motiv pentru care reprezintă o limitare drastică a conștienței. De aceea, Cursul rămâne în domeniul eului unde este nevoie de el și folosește ca principal mijloc de instruire mintea, cea care adoră să emită gânduri, teorii, păreri, judecăți și care reprezintă principalul instrument de operare pentru ego. Ca o sabie cu două tăișuri, ea poate fi folosită pentru propășirea eului sau, dimpotrivă, pentru educarea și ținerea lui sub control în vederea evoluției spirituale.

Marea provocare la care trebuie să răspundem pe toată perioada instruirii este să învățăm să vedem lumea prin ochii lui Cristos, o viziune care reflectă putere, nu slăbiciune; unitate, nu separare; iubire, nu frică.

Iertarea este mijlocul principal utilizat pentru schimbarea percepției, un mijloc care în final ar trebui și el pus de-o parte, căci ce să ierți dacă nu mai e nimic de iertat!

Tot materialul de studiu este primit prin ceea ce în Curs este numită Vocea lui Cristos/Vocea Spiritului Sfânt, iar la sfârșit suntem lăsați sub îndrumarea profesorului lăuntric. Finalul cursului nu înseamnă deloc sfârșitul călătoriei, ci dimpotrivă, un nou început plin de provocări. De fapt, călătoria abia atunci începe și trebuie pus în practică tot ce am învățat și am exersat în acest an dedicat nouă și lui Dumnezeu.

Vei afla mai târziu din Manual pentru profesori că atâta timp cât ești în trup încă, o comuniune permanentă cu Dumnezeu este imposibilă. Iluziile or să vină și or să treacă, doar ca mai târziu să se întoarcă din nou. Deosebirea este că față de vechiul tu, tu cel nou vei știi să le recunoști și vei avea instrumentele necesare pentru gestionarea lor.

 

Structura

Prima ediție a Cursului a fost publicată în 1975 de către Fundația pentru Pace Lăuntrică, iar traducerea în limba română a fost realizată de Simona Făgărășanu.

Textul original din limba engleză este scris în mare măsură în pentametrul iambic, metrul shakespearian, dar rigorile impuse în procesul de traducere nu au permis interpretări și ajustări specifice limbilor în care s-au făcut traducerile. S-a optat pentru păstrarea înțelesului în defavoarea formei poetice. De aceea cartea nu are o formă foarte prietenoasă în limba română, ceea ce nu înseamnă că nu poate fi parcursă și înțeleasă.

Cartea este structurată în trei părți:

1. Culegere de exerciții pentru studenți - 472 pagini. Cuprinde 365 de lecții, câte una pentru fiecare zi a anului. Este permis și chiar indicat să aloci mai multe zile pentru o temă atunci când simți nevoia, dar este recomandat să nu parcurgi mai mult de o singură lecție pe zi. Pornești de la numai câteva minute de antrenament și ajungi la o oră dimineața și seara la finalul Cursului.

2. Text - 605 pagini. Este în mare parte teoretic și prezintă conceptele ce stau la temelia Cursului. Reprezintă baza de pornire pentru exerciții și de aceea o abordare corectă presupune să parcurgi treptat teoria, urmată zilnic de intervalele practice.

Culegerea de exerciții are două părți:

- prima parte cuprinde în total 220 de exerciții pentru schimbarea modului în care vezi acum, incluzând șase perioade de recapitulare cu 70 de lecții.

- a doua parte cuprinde 145 de lecții scurte concepute în scopul dobândirii percepției adevărate.

Exercițiile sunt concepute în jurul unei idei centrale urmată de explicații ale felului în care se exersează și a modului în care poate fi aplicată ideea pe parcursul zilei la situațiile concrete din viața ta.

"O minte neantrenată nu poate realiza nimic. Scopul acestei culegeri de exerciții este să îți antreneze mintea să gândească pe liniile trasate în text".1

3. Manual pentru profesori - 87 pagini. Este structurat sub formă de întrebări și răspunsuri la cele mai importante întrebări spirituale pe care ți le-ai putea pune. Dacă îți asumi aventura de a parcurge paginile acestui Curs îți dai lesne seama că atât elevul cât și profesorul ești chiar tu.

"Profesor al lui Dumnezeu este oricine alege să fie....Ei vin din lumea toată. Vin din toate religiile și din nicio religie"1

 

Nivelul de conștiință la care poate calibra Curs de miracole

Pe o scară de la 1 la 1000, informațiile din Curs de miracole calibrează între 550 și 600 - nivelul de la care încep stările iluminate de conștiință și nivelul păcii interioare. Nivelul la care va calibra practic conștiința celui care-l parcurge variază de la individ la individ, în funcție de implicarea și puterea de înțelegere a fiecăruia.

Scara de calibrare este pusă la punct de Dr. David Hawkins pe baza metodei kinesiologice de evaluare a adevărului. Conform măsurătorilor făcute, bucuria calibrează la 540, iubirea la 500, rațiunea la 400, acceptarea la 350, iar curajul la 200 - pragul de trecere către nivelurile superioare de conștiință. Apoi se coboară, astfel încât mândria calibrează la 175, dorința la 125, frica la 100, apatia la 50, vinovăția la 30 și rușinea la 20.

Pentru a putea face o comparație, mai jos am dat o listă cu practici, filme, cărți spirituale, învățători spirituali și nivelul de calibrare conform măsurătorilor Dr. Hawkins2:

  • Feng Shui -185/210; Respirația Holotropică - 202; Exercițiile fizice-205; Cristale-210; Numerologia- 210; Qi Gong - 240; Hatha Yoga- 260; Cheile lui Enoh-265; Reiki-340; Liber cugetător-350; Vindecarea prin vizualizare - 485; Riturile de înmormântare-500; Împreunarea mâinilor pentru rugăciune-540; Abandonarea voinței în fața lui Dumnezeu- 850;
  • Tăcerea mieilor - 45; Terminator-125; Nașul-155; Matrix-165; Harry Potter - 215; Războiul stelelor-250; Stăpânul inelelor- 350; Pretty Woman - 375; Pe aripile vântului-400; My Fair Lady- 405; Odiseea spațială-440; Colindă de Crăciun-499; Marele albastru-700;
  • Manuscrisele de la Marea Moartă-260; Evangheliile Gnostic -400; Cartea tibetană a morților-575; Kabbala -605; Evanghelia lui Toma-660; Crezul de la Niceea-895; Zoharul-905
  • Rudolf Steiner- 475; Robert Monroe-485; Socrate- 540; Rumi-550; Sf. Ioan al Crucii-605; Meister Eckhart-705; Maica Tereza-710; Mahatma Gandhi- 760;
  • Iisus Hristos, Buddha, Krishna, Zoroastru:1000; Ioan Botezătorul-930; Moise-910;
  • Dumnezeu Tatăl, Duhul Sfânt, Allah, Christos/ Conștiința Christică, Sinele - calibrează la "infinit".
  • Conform măsurătorilor Dr. Hawkins Nivelul global de conștiință al omenirii în jurul anului 2005 era puțin peste 200 ( 205-207) 

 

Eu și Cursul de miracole

 Au trecut aproape 4 ani de când am parcurst ultima lecție din acest curs Curs, în vara lui 2015. Pentru că viața mi-a luat-o înainte, a trebuit să-l las de-o parte și să trăiesc, pur și simplu. Tot viața este aceea care mă obligă să revin cu mare drag la această carte. Poate pentru a termina ceva ce atunci nu am avut timp să termin. 

În iarna lui 2013 s-a întâmplat ceva interesant. De Crăciun am primit cadou de la cineva un domeniu și un blog în care să scriu ce-mi trece prin cap - toate acele lucruri pe care cei din jurul meu nu aveau timp și chef să le asculte. Numai că lumea e plină de bloguri în care fiecare scrie ce vrea.

Cu ce ar fi fost mai presus al meu? Am făcut câteva încercări și l-am lăsat de-o parte. Pe vremea aceea citeam mult, dar nici acum nu este altfel, deși mi-am propus de câteva ori să încetez, mai ales după ce am parcurs întregul Curs de miracole. Dar n-a fost să fie... încă. Îmi amintesc de un episod din viața lui Tesla povestit chiar de el în autobiografie.

Aprig și ambițios cititor și-a propus să citească lucrările lui Voltaire, dar a aflat spre disperarea lui că erau "aproape o sută de volume mari, tipărite cu litere mici pe care monstrul le scrisese în timp ce bea 72 de cești de cafea pe zi!"3 Le-a citit pe toate, dar când în sfârșit, foarte fericit, a lăsat din mână ultima carte, și-a spus că e ultima oară când face așa ceva. Același lucru mi s-a întâmplat și mie, dar nu pentru că trebuia să duc până la capăt osteneala, căci nu mă obliga nimeni, ci pentru că nu credeam că mai e ceva important ce trebuie spus sau citit după această carte.

Așadar, tot citind, am dat de câteva cărți în care îmi apărea acest titlu - Curs de miracole - o dată, de două ori, de trei ori. Dacă l-au parcurs Eckhart Tolle, Mihail Gorbaciov, David Hawkins și mulți alții, înseamnă că e ceva acolo ce ei au aflat și eu nu.

Așa că la sfârșitul lunii februarie anul următor, mă aștepta pe birou un colet - prea mare și prea greu pentru a avea înăuntru o singură carte. L-am desfăcut. Am cântărit cartea din priviri. Nu părea nimic miraculos în felul în care arăta. Am deschis-o și am răsfoit-o: bani aruncați pe apa Sâmbetei; așa am gândit în primul moment. Nu înțelegeam nimic. Aveam impresia că se repetă la nesfârșit niște idei, fără haz și fără noimă.

La altceva mă așteptam eu! Cu toate acestea, timp de un an și jumătate ceva m-a țintuit în fața calculatorului încercând să descifrez, să rezum și să structurez acest Curs pentru ca să-l pot înțelege.

Și dacă tot aveam blog, de ce să nu scriu acolo? Poate mai vrea cineva care nu are cartea să-și arunce din curiozitate privirea peste rezumatele mele. Oricum ar fi, toate rezumatele și corelațiile pe care le-am făcut, le-am făcut în primul rând pentru mine. Cu toate acestea, la vremea aceea, erau câteva persoane care mă urmăreau.

Cineva mi-a spus că nu este atât de silitor încât să citească acest curs sau să asculte înregistrările integrale ale textului și exercițiilor care deja au apărut in mediul online. Aștepta rezumatele mele.

Furată de ceea ce făceam nu am dat importanță aspectelor de ordin tehnic așa că unele rezumate le-am rătăcit, iar cele mai multe nu sunt așezate în ordine. Am scris cum m-am priceput și atât.

Astăzi simt nevoia să mă întorc, să-mi recuperez munca și să ți-o pun la dispoziție într-un mod mai ordonat. Pentru că acum este probabil să am o altă înțelegere a Cursului, probabil voi modifica unele dintre rezumatele vechi, pe măsură ce le voi revedea.

Îți recomand totuși să parcurgi textul integral al cărții, pentru a-l trece prin propriul tău filtru.

Pentru mine acest Curs este special. Dacă ar fi să folosesc un termen din NLP aș spune că este o ancoră puternică. De câte ori îl ating, de câte ori îmi revăd rezumatele, de câte ori povestesc despre el, mă reconectez la acea perioadă din viața mea.

Poate pentru că a venit într-un moment în care aveam mare nevoie de răspunsuri și de îndrumare; de cineva care să mă scuture, dar să mă și mângâie... și nu avea cine.

Această carte mi-a schimbat viața. Nu contează câte am citit înainte sau după aceea. Aceasta a fost cea mai importantă, pentru că a venit exact atunci când trebuia. Practica zilnică mi-a furnizat un nivel înalt de energie și multă liniște.

M-a reconectat cu mine. M-a făcut fericită și, mai mult, m-a făcut să înțeleg că eram deja fericită... dar nu știam cât de fericită eram! Apoi, viața mea a devenit diferită pentru că eu m-am schimbat.

Cursul acesta reprezintă în viziunea mea una dintre cele mai complete forme de dezvoltare personală pe care o poți accesa. Trebuie să-l parcurgi în solitudine și să-l aplici în viața ta.

Felul în care am înțeles eu lucrurile s-ar putea să fie puțin diferit de felul în care le înțelegi tu, și asta pentru că și eu, și tu, călătorim încă, și atâta vreme cât suntem încă pe drum Adevărul nu ne este revelat în totalitate. De aceea, dacă te încumeți să începi studiul, dar vrei să consulți din când în când și rezumatele mele disponibile pe blog, aș fi onorată să discutăm despre asta.

Curs de miracole stă la baza programului meu integrat de dezvoltare personală și încerc să-i aplic principiile în fiecare dintre cele trei mijloace de performanță pe care le pun la dispoziție celor interesați: Vindecarea reconectivă, coachingul-NLP și nutriția.

Este de fapt un π0 tăcut și statornic care mă ghidează în tot ceea ce fac.

 

Resurse:

  1. Curs de miracole. Fundația pentru pace lăuntrică; Editura Centrum, Polonia, 2007( Extras din PREFAȚĂ )
  2. David R. Hawkins MD., PhD, - Adevăr versus falsitate; Editura Cartea Daath, 2008
  3. Nikola Tesla- Invențiile mele - Editura Herald, București, 2017.